Juletid – tid til Gud? … eller?

Jeg har et lidt ambivalent forhold til julen. Jeg synes at det er rigtig hyggeligt at mødes med familien, og alt det traditionelt danske julemad der serveres juleaften og på diverse julefrokoster er fantastisk. Men tilgengæld er jeg meget imod den kristne del af julen.

Hvorfor skal jeg som ikke-kristen fejre Jesu-fødsel? og hvorfor skal der være engle overalt – og en stjerne på toppen af juletræet. Jeg har ikke haft et juletræ siden jeg flyttede hjemmefra, og sådan bliver det nok også i år. Men når vi engang skal have juletræ til jul – kommer der bestemt ikke en stjerne på toppen. Det vil nok snarere blive et af de gamle danske symboler, såsom en stork eller en nisse. F. eks. er der en stork i toppen af juletræet i Peters Jul.

At kristendommen har alt for meget fat i traditionerne i Danmark beskrev en artikel i en af gratis-aviserne forleden dag også (jeg tror det var URBAN). Her viste en undersøgelse, at omkring 50% af de adspurgte, syntes der skulle være muligt at blive begravet i uindviet jord, når man var død. Altså andet steds end på en kristen kirkegård. Men sådan er det ikke i Danmark. Her kan man selv (eller ens forældre) bestemme om man vil døbes; man kan selv bestemme om man vil konfirmeres; man kan selv bestemme at man vil giftes i en kirke eller på rådhuset; men når man dør kan man kun blive puttet i kristen jord. Danmark har ingen borgelige begravelsespladser. Jeg håber det er lavet om, når det en gang bliver min tur.

Hurra for religionsfriheden i Danmark. Det betyder i hvertfald ikke at man kan blive fri for religionen.

Nå, men tilbage til julen! Jeg glæder mig til den dejlige julemad. Der er heldigvis ikke meget Jesus over snaps, flæskesteg, stegt and, og risalamande.

OPDATERING: Jeg har fundet et billede af et juletræ med en stork i toppen her:
Juletræet med sin pynt @ Fru Greens gemak

You may also like...

2 Responses

 1. Fru Green siger:

  Fru Greens gemak: [… Hos Martin Daugaard Stevnhoved fandt jeg et link til Peters Jul teksten, hvor storken nævnes …]

 2. Regitze siger:

  Nu er det jo ligesom lidt outdated..
  men til næste år kan du se et spir i toppen her:

  http://misshotpants.smartlog.dk/81786_Lyngs_Julemysterium.html

  Spiret har netop været symbolet på, at her var julen ikke kristen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *